Sunday, August 31, 2014

Hitta kompisar åt barnen


Vi åkte till New York mitt i superhet sommar förra året. Vi tänkte det skulle vara bra att komma på plats och ge barnen en chans att lära sig engelska innan skolorna startade. De går i public school. Svenska är ingen option.

Det var lite trögt i början, det där med kompisar.
Många var bortresta och vi visste inte riktigt hur vi skulle göra. Jag tänkte, lite naivt kanske, att barn hittar barn och så är det färdigt och bra med det.

Men mina barn var blyga och kände sig hämmade av att inte kunna uttrycka sig med samma lätthet som vanligt

Inte så konstigt.
Jag tog med dem till olika lekparker och var världens jobbigaste förälder när jag manade på dem att gå fram till olika barn, säga sitt namn och den enkla frågan "Would you like to play". Fler barn än man tror svarar nej! Snyft.

Men en dag på Union Square Playground hände det ofattbart underbara: Vanja hittade en jämngammal dansk tjej.


Sarah är nu en av hennes bästa kompisar. Så det är värt det att vara en jobbig mamma. På köpet fick vi lära känna resten av Sarahs familj, så win-win för alla.

Vi var hemma hos dem för sista gången i torsdags. Eller snarare sista gången i just den lägenhet som de nu lämnar för att flytta till en mindre.


Sista dagarna på sommarlovetBarnen gick i skolan till och med 26:e juni. Sedan dess har de haft sommarlov. Det är lång tid att sysselsätta dem på sätt som både en 6-åring, en 9-åring och en snart 13-åring blir nöjd med. För att inte tala om deras alltmer rastlösa mamma.

Just, just nu är de och badar med en kompis så jag kan jobba lite med en översättning som ska vara klar ganska snart.

Skolan börjar igen på torsdag.
Det var ledigt igår, ledigt idag och ledigt på måndag eftersom det är labor day.
Men snart, snart börjar vardagen igen.Friday, August 29, 2014

Jag älskar Skansen så mycket

Fast jag bor i New York köpte jag årskort på Skansen när jag var hemma i somras. Jag tänker ibland på Skansen som mitt landställe. 

Där kan jag sitta på trappen till ett litet torp i solen, ett torp som få hittar till eftersom det ligger lite undangömt. Där har jag min trädgård och det är alltid sol och det är varmt och där flyger en massa fjärilar och jag kan låtsas att torpet är mitt, men jag behöver inte betala hyra eller oroa mig för vattenskador, tilläggsisolering eller mögel.


Jag gillar att kolla in barnfamiljer från andra länder som utforskar Skansen. Finklädda morsor i stilettklackar som drar paraplyvagnen genom hästbajs och kullersten, medan deras korta män i vindskyddsjackor videofilmar Hälsingegården. Så glamorösa människor i kontrast mot allmogen är det bästa som finns.


Jag älskar allt med Skansen och igår känns det som att jag vann på lotteri när mitt förlag hörde av sig för att säga att min bok kommer säljas i Skansenbutikerna. 

Thursday, August 28, 2014

En ganska vanlig dag


Vi bor här. Och vi gillar jordglober. Det är lite fakesnö kvar på trappräckert från när de spelade in ett nytt avsnitt av Girls för några veckor sedan. Så hojta om ni känner igen det här huset i vinter. Jag var i sverige när de spelade in så missade att se min favorit Jemima Kirke IRL. 


Jag kan inte äta frukost. Har aldrig kunnat. Innan 10 känns exakt allt utom kaffe och färska hallon som att beordras att äta en burk surströmming. Så jag dricker kaffe, ur min nya mugg från sommarens besök på Colosseum. Såg förresten en kille cykla över Williamsburg bridge i förrgår i just sådan hjälm.

Ni som inte heller äter så mycket frukost och alltid får höra hur dåligt det är att skippa DAGENS VIKTIGASTE MÅL- stå på er. Det finns nya fakta i målet. 
Sedan väcker jag barn. Niki hatar morgnar så det tar ett tag. 


Sedan packade jag lunchlådor. Gör det åt alla tre de flesta dagar. 


Sedan åker jag med de två yngsta till deras sommar-parkour-läger på Brooklyn Zoo.


Niki och hennes nya kompis jämförde lösa tänder. 
Tjejen till vänster hade precis fått 10 dollar av tandfen för en enda tand, så det är klart att Niki försökte peta loss de som satt löst. Sedan bloggade jag och jobbade med annat och läste den här, som handlar om chassiderna i vår absoluta närhet på andra sidan Broadway. 


Såg också denna utmärkta tischa på tunnelbanan: Awesome without ME is just Awso.


Hämtade barnen. Det var asvarmt.


Så vi åt lite frozen yogurt. 


Gick hem igen, lagade mat. 
Bytte sen om och gick ut med Anders för att träffa en gammal collegekompis och hans tjej i Fort Green. Har inga bilder från det, men det var ashärligt.

Nu måste jag jobba, hörs sen.Wednesday, August 27, 2014

Hej!
Jag kör allt på svenska här och nu. Det här blir en blogg om mitt och min familjs liv i New York. Om allt som är bra här och allt jag längtar efter från Stockholm.

Vi är precis tillbaka i Brooklyn inför vårt andra år här.
Vi flyttade hit för att det verkade kul och för att min man Anders öppnade filial för sitt jobb inne på Manhattan. Jag är frilansskribent, copy och översättare.

Vi har tre barn: Vanja, snart 13 (som bara vill vara med på bild ibland), Joel, 9 och Niki 6, snart 7.

Barnen går i amerikansk skola. Den börjar igen nästa torsdag.
Jag sitter på olika kaféer och jobbar än så länge men om lite mer än en vecka ska jag flytta in i en frilanslokal på Lower Eastside inne på Manhattan. De som bor här skriver det LES men jag känner mig fortfarande för NYC-rookie för att göra det.

Jag har precis fått en bok utgiven på Rabén & Sjögren i Sverige. Nu sitter jag här borta och hejar på boken och undrar hur den ska klara sig på egen hand. Kämpa, boken!

Det är jag däruppe i vänstra hörnet på bilden.
Ibland är livet så där.
Ska lägga upp en ganska vanlig dag i mitt liv imorgon. Den dag som nu är idag men igår imorgon. whew.

fråga eller säg vad du vill i kommentarsfältet, jag blir superglad för varje livstecken.
-emi